Piața neagră a țigărilor a depășit 2,8 miliarde de lei în 2017

///Piața neagră a țigărilor a depășit 2,8 miliarde de lei în 2017

Piața neagră a țigărilor a depășit 2,8 miliarde de lei în 2017

2018-05-07T16:23:25+03:00 14 March 2018|Comunicate de presă|

Bucureşti, 14 martie 2018 – Peste 4,3 miliarde de țigarete au fost vândute în 2017 pe piața neagră din România. Statul român nu a încasat nicio taxă pentru circa 16% din țigaretele consumate anul trecut, ceea ce înseamnă că 2,8 miliarde de lei (echivalentul a 640 milioane de euro) au ajuns la rețelele de contrabandă.

Eforturile autorităților în lupta cu traficul ilicit de țigarete s-au concretizat în capturi totale de aproximativ 150 de milioane de țigarete de contrabandă care au fost împiedicate să ajungă pe piața neagră, conform datelor publice disponibile și pe website-ul www.stopcontrabanda.ro, primul centralizator care oferă în timp real situația capturilor de țigarete la nivel național și regional din România.

 „Pentru o țară de graniță a Uniunii Europene, cum este România, lupta cu rețelele de contrabandă trebuie să fie o preocupare constantă, altfel, așa cum a demonstrat 2017, eforturile autorităților dau doar rezultate de moment. Dacă în prima jumătate a anului nivelul contrabandei începuse să scadă, datorită operațiunilor SCUT ale Direcției Generale a Vămilor, imediat ce acestea au încetat piața a fost din nou inundată cu țigări de contrabandă. De pierdut pierd toți actorii onești din piață: producătorii vând mai puțin, statul încasează mai puțin, consumatorii au acces la produse nesupuse vreunui standard de calitate. Singurii care câștigă sunt membrii rețelelor de criminalitate organizată”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice în cadrul British American Tobacco Europa Centrală și de Sud.

 

Website-ul „stopcontrabanda.ro” a fost lansat în primăvara anului trecut de către British American Tobacco pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu țigări, pentru a veni în sprijinul autorităților cu o evidență a capturilor și a zonelor cele mai afectate de traficul ilicit și pentru a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu țigări asupra societății. În perioada următoare, pe stopcontrabanda.ro și pe pagina de Facebook a campaniei vor fi publicate scurte materiale care arată cum ar fi putut fi investiți în interesul public cei 2,8 miliarde de Lei pierduți de stat în 2017 din cauza contrabandei cu țigări.

***

DESPRE CONTRABANDA CU ŢIGĂRI ÎN ROMÂNIA

  • România este cea mai afectată țară din Europa Centrală și de Est de fenomenul contrabandei, și una dintre cele mai afectate țări din Uniunea Europeană.
  • Nivelul pieţei negre din România este mult peste media europeană de 9%, iar regiunea cea mai afectată de contrabanda cu ţigări rămâne în continuare Nord-Estul ţării. Aici se află graniţele cu Ucraina și Republica Moldova, principalele ţări de origine pentru ţigările de contrabandă ce ajung sa fie consumate în România.
  • România are în total 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic decât în România.
  • În ultimii 8 ani (2010-2017) statul român a pierdut circa 5,4 miliarde de euro din cauza contrabandei.
  • Fiecare container de țigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.
  • Datele privind nivelul contrabandei sunt furnizate de studiul independent al Novel Research.

 

CONTACT:

Cătălin Cîndea, Head of Corporate Affairs, British American Tobacco România

E:mail: catalin_alexandru_cindea@bat.com, telefon: 0727.209.624