21 aprilie – Ziua națională împotriva traficului ilicit 2021-04-19T12:54:12+03:00

E de înțeles că te îngrijorează răspândirea Coronavirusului (Covid-19). Și e firesc să îți dorești să reduci riscurile și să fii mai atent la felul în care îți cheltuiești banii. De aceea e important să spui stop contrabandei, să ai grijă ce cumperi și de unde cumperi.

Standardele de calitate sunt mai importante ca oricând. La fel și standardele de igienă, pe care contrabandiștii nu sunt obligați să le respecte.

Și pentru că 21 aprilie este și Ziua Națională împotriva Traficului Ilicit, te invităm să găsești mai jos câteva informații esențiale mai ales în perioada următoare.

Ce este contrabanda?

Contrabanda înseamnă câteva lucruri, niciunul pozitiv:

FURT DIN BUZUNARUL STATULUI ȘI AL TĂU

Produsele de contrabandă sunt cele introduse în țară fără plata vreunei taxe, de către rețele de criminalitate organizată. Asta înseamnă mai puțini bani la bugetul de stat și mai puțini bani pentru lucrurile care ne interesează pe toți: infrastructură, sănătate, educație.

VIOLENȚĂ

Rețelele de contrabandă se întind dincolo de granițele României și nu ezită să folosească violența pentru a-și apăra profiturile. Sumele uriașe obținute din contrabanda cu diferite tipuri de produse (cel mai adesea țigări) sunt folosite pentru a alimenta alte tipuri de criminalitate, cum ar fi traficul de persoane, de droguri, de arme sau chiar terorismul, arată datele instituțiilor internaționale.

CALITATE ÎNDOIELNICĂ

Nu poți fi niciodată sigur de unde au fost aduse produsele de contrabandă. Dar poți fi sigur că nu sunt supuse vreunei verificări întrucât contrabandiștii nu sunt obligați să respecte vreun standard de igienă sau de calitate.

Contrabanda cu țigări ocupă segmentul cel mai important, ca volum, din totalul bunurilor traficate ilicit pe teritoriul României.

Ce riști?

Când cumperi produse de contrabandă îți riști banii și sănătatea. În contextul actual, în care traficanții vor dori să profite de starea generală de confuzie, standardele de calitate sunt mai importante ca oricând. Nu este exclus ca unii dintre cei de la care ai cumpărat ani la rând produse „pe sub mână” să încerce să-ți vândă lucruri de calitate proastă. Sau poate ei înșiși vor fi păcăliți de cei de la care se aprovizionează.

Așa că este posibil ca, atras de mirajul unui preț mai mic, să ajungi acasă cu un produs de calitate slabă, care a fost depozitat în condiții improprii și manevrat de oameni care nu respectă norme de igienă.

Dacă ne referim produsele cel mai des întâlnite pe piața neagră din România, țigările contrafăcute conțin niveluri mult mai ridicate de gudron și nicotină decât țigările originale și produc mai mult monoxid de carbon.

Cum te poți proteja?

Simplu, ai grijă ce cumperi și de unde cumperi. Principalele reguli sunt:

  • Nu cumpăra de pe stradă, ci doar din magazine. În cazul magazinelor online, asigură-te că sunt verificate și folosesc plata securizată.
  • Cumpără doar cu bon fiscal și încearcă să folosești mijloace electronice de plată.
  • Cumpără doar produse cu etichetă în limba română.

În cazul pachetelor de țigarete, trebuie să te asiguri și că:

  • Au timbru fiscal de România
  • Au avertisment de sănătate scris în română, de culoare albă pe fundal negru.

Ce poți face tu?

  • În primul rând, nu cumpăra produse de contrabandă. Dacă nimeni nu ar mai cumpăra, fenomenul ar dispărea.
  • În al doilea rând, ia legătura cu autoritățile atunci când vezi că cineva vinde produse de contrabandă. Contactează Poliția Română sau Poliția de Frontieră și raportează această infracțiune.

Cât ne costă?

Nu există o estimare oficială a costurilor contrabandei – cu alcool, cosmetice, haine etc. Dar știm că în ultimii 5 ani România a pierdut la bugetul de stat 13.8 miliarde lei din cauza contrabandei cu țigări, sub formă de accize și taxe care nu au fost încasate.

Lupta nu e ușoară, pentru că rețelele de contrabandă dispun de resurse nemăsurate și profiturile lor sunt mari. De aceea, deși valoarea totală pe piața neagră a țigaretelor confiscate în anul 2020 de către autoritățile române se ridică la peste 111 de milioane de lei, asta reprezintă doar un procent mic din totalul țigaretelor de contrabandă introduse în țară.

Înapoi la site
Urmărește-ne pe Facebook