21 aprilie – Ziua națională împotriva traficului ilicit2024-04-18T15:40:43+03:00

Contrabanda este o povară și aduce costuri uriașe la nivelul economiei naționale, comunităților locale și siguranței fiecăruia dintre noi.

  • 2 MLD. LEI ANUAL* PREJUDICIU LA BUGETUL DE STAT AL ROMÂNIEI, PRIN TRAFICUL ILICIT DE ȚIGARETE
  • UN COST MAJOR PENTRU FIECARE DINTRE NOI: SIGURANȚA ECONOMICĂ ȘI SOCIALĂ A COMUNITĂȚII

*potrivit estimărilor industriei

De fiecare data când cumperi un produs cu banii tăi, întreabă-te dacă într-adevăr merită și informează-te de unde provine acesta și în ce condiții a fost fabricat, pentru că rețelele de contrabandă nu sunt obligate să respecte standarde elementare de siguranță sau igienă. Spune Stop Contrabanda!

Și pentru că 21 aprilie este și Ziua Națională împotriva Traficului Ilicit, te invităm să găsești mai jos câteva informații esențiale, despre ce înseamnă contrabanda și contrafacerea și care sunt riscurile la care te expui.

Ce înseamnă contrabanda și contrafacerea?

La nivelul fiecăruia dintre noi și al comunității, contrabanda și contrafacerea înseamnă câteva lucruri, niciunul pozitiv:

Furt din buzunarul tău

Produsele de contrabandă sunt cele introduse în țară fără plata vreunei taxe, de către rețele de criminalitate organizată. Asta înseamnă mai puțini bani la bugetul de stat și mai puțini bani pentru lucrurile care ne interesează pe toți, precum infrastructura, sănătatea sau educația.

Violență

Rețelele de contrabandă se întind dincolo de granițele României și nu ezită să folosească violența pentru a-și apăra profiturile. Sumele uriașe obținute din contrabanda cu diferite tipuri de produse (cel mai adesea țigări) sunt folosite pentru a alimenta alte tipuri de criminalitate, cum ar fi traficul de persoane, de droguri, de arme sau chiar terorismul, arată datele instituțiilor internaționale.

Un pericol grav pentru siguranța ta

Nu poți fi niciodată sigur de unde au fost aduse produsele de contrabandă sau în ce condiții au fost fabricate cele contrafăcute. Dar poți fi sigur că nu sunt supuse vreunei verificări, întrucât contrabandiștii nu sunt obligați să respecte vreun standard de igienă sau de calitate.

Contrabanda cu țigări ocupă segmentul cel mai important, ca volum, din totalul bunurilor traficate ilicit pe teritoriul României.

Ce riști?

Când cumperi produse contrafăcute și de contrabandă îți riști banii și sănătatea. Traficanții vor încerca mereu să profite mai ales de către cei cu venituri mai mici, vânzând produse de calitate îndoielnică la prețuri mult mai mici decât în magazine. Nu este exclus ca unii dintre cei de la care ai cumpărat ani la rând produse „pe sub mână” să încerce să-ți vândă lucruri de calitate proastă. Sau poate ei înșiși vor fi păcăliți de cei de la care se aprovizionează. Așa că este posibil ca, atras de mirajul unui preț mai mic, să ajungi acasă cu un produs de calitate slabă, care a fost depozitat în condiții improprii și manevrat de oameni care nu respectă norme de igienă.

Dacă ne referim la produsele cel mai des întâlnite pe piața neagră din România, țigările contrafăcute conțin niveluri mult mai ridicate de gudron și nicotină decât țigările originale și produc mai mult monoxid de carbon.

Cum te poți proteja?

Simplu, ai grijă ce cumperi și de unde cumperi. Principalele reguli sunt:

  • Nu cumpăra de pe stradă, ci doar din magazine. În cazul magazinelor online, asigură-te că sunt verificate și folosesc plata securizată. Verifică specificațiile produsului, mai ales atunci când cumperi produse vrac (de ex., tutun), pentru a verifica proveniența acestora și modul de fabricare. Atenție la contrabanda în mediul online!
  • Cumpără doar cu bon fiscal și încearcă să folosești mijloace electronice de plată.
  • Cumpără doar produse cu etichetă în limba română.

În cazul pachetelor de țigarete, trebuie să te asiguri și că:

  • Au timbru fiscal de România
  • Au avertisment de sănătate scris în română, de culoare albă pe fundal negru.

Ce poți face tu?

  • În primul rând, nu cumpăra produse de contrabandă sau contrafăcute. Dacă nimeni nu ar mai cumpăra, fenomenul ar dispărea.
  • În al doilea rând, ia legătura cu autoritățile atunci când vezi că cineva vinde produse de contrabandă sau contrafăcute. Contactează Poliția Română sau Poliția de Frontieră și raportează această infracțiune.

Cât ne costă?

Nu există o estimare oficială a costurilor contrabandei – cu alcool, cosmetice, haine etc. Dar știm că în ultimii 12 ani (2011-2023), statul roman a pierdut peste circa 34 de miliarde de lei din cauza traficului ilicit de țigarete, sub formă de accize și taxe care nu au fost încasate.

Lupta nu e ușoară, pentru că rețelele de contrabandă dispun de resurse nemăsurate și profiturile lor sunt mari. De aceea, deși valoarea totală pe piața neagră a celor peste 150 de milioane de țigarete confiscate în anul 2023 de către autoritățile române se ridică la peste 110 milioane de lei, acesta reprezintă doar un procent mic din totalul țigaretelor de contrabandă introduse în țară.

Contrafăcut ne costă propria siguranță. În 2023, aproximativ 25% din țigările consumate în piața ilicită din România sunt contrafăcute, conform rezultatelor analizelor de laborator efectuate de producătorii participanți la studiul pieței ilicite cu țigări.

Înapoi la site
Urmărește-ne pe Facebook
Go to Top