Despre contrabandă2023-09-21T15:01:40+03:00

Ce este contrabanda cu țigări?

Contrabanda cu ţigări ocupă segmentul cel mai important, ca volum, din totalul bunurilor traficate ilicit pe teritoriul României. În ultimii 6 ani, România a pierdut la bugetul de stat 15,8 miliarde de lei din cauza contrabandei cu țigări.

Contrabanda cu țigări înseamnă rețele de criminalitate organizată care se întind dincolo de granițe și care nu ezită să folosească violența pentru a-și apăra profiturile. Sumele uriașe obținute din contrabandă sunt folosite adeseori pentru a alimenta alte tipuri de criminalitate, cum ar fi traficul de persoane, de droguri, de arme sau chiar terorismul, arată datele instituțiilor internaționale.

Cele mai multe produse de pe piața neagră nu au o sursă clară a provenienței și nu respectă standardele Uniunii Europene. Conform Europol, țigările contrafăcute conțin niveluri mult mai ridicate de gudron și nicotină decât țigările originale și produc mai mult monoxid de carbon.

Impactul social al contrabandei cu țigări este deosebit de îngrijorător: oamenii care nu au locuri de muncă sau surse de venit cad în capcana rețelelor de criminalitate.

Descarcă materialele informative

Descarcă flyerul informativ al campaniei
Descarca posterul campaniei

Cumperi produse?
Ai grijă ce cumperi!

Prețul cel mai mic sau prețul siguranței tale?

Siguranța și sănătatea ta nu au preț. Cumpără din surse sigure, informează-te înainte să cumperi în legătură cu locul și modul de fabricare ale bunului cumpărat și asigură-te că ai luat decizia corectă și ai apelat la o sursă sigură!

Ușor accesibil nu înseamnă sigur! Tu faci diferența! 

Produsele contrafăcute și de contrabandă circulă mai rapid în mediul online, iar cei care vând falsuri nu țin cont de vârsta cumpărăturilor sau de răul produs. Doar tu faci diferența! Informează-te și alege din surse sigure și legitime, nu neapărat accesibile.

Când nu poți face diferența, informează-te mai bine! 

Citește atent specificațiile produsului și compară-le cu marca originală! În cazul țigaretelor, de exemplu, cele destinate pieței din România vor avea avertismente de sănătate scrise cu font alb pe fond negru. Pentru Republica Moldova ele sunt înscripționate cu font negru pe fond alb. Caută surse oficiale de informare.

Ai grijă de unde cumperi! 

Locația din care cumperi produsele este primul indicator al unor posibile surse ilicite. Este greu de crezut că atunci când cumperi țigări sau alte produse de la un om oarecare de pe stradă, de la un prieten sau vecin, ele au o sursă de proveniență legală.

Ai grijă ce cumperi! 

În cazul pachetelor de țigarete destinate vânzării pe piața din România, acestea vor fi inscripționate exclusiv în limba Română. Dacă pe pachet apar litere chirilice sau orice altă limbă în afară de limba Română, atunci acesta provine din surse ilicite.

Când cumperi produse contrafăcute, întărești cu banii tăi puterea organizațiilor infracționale, descurajând dezvoltarea economică a comunităților și locurile de muncă legitime. Alimentezi cercul vicios al contrabandei și îți riști propria siguranță, a comunității și a mediului.

Nu alimenta cu banii tăi contrafacerea și contrabanda!

Iată aici pedepsele legale pentru contrabanda cu țigări în România

Pedepsele legate pentru contrafacere

Legislație

Contrabanda cu țigarete este definită în Codul Vamal ca fiind: introducerea sau scoaterea din țară a țigaretelor prin orice mijloace, prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal.

Conform Codului vamal:

  • Introducerea prin punctul vamal a unei cantități de țigarete nedeclarate, în valoare de până la 20.000 de lei, reprezintă contravenție și se pedepsește cu o amendă de la 5.000 la 10.000 de lei și confiscarea bunurilor. (CODUL VAMAL)
  • Introducerea prin punctul vamal a unei cantități de țigarete nedeclarate, cu o valoare de peste 20.000 de lei, reprezintă infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi. (CODUL VAMAL).

Conform Codului fiscal:

  • Deținerea sau comercializarea țigaretelor fără timbru fiscal sau cu timbru fiscal necorespunzător, ori cu marcaje false peste limita a 10.000 de țigarete, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 4 ani, în condițiile legii. (CODUL FISCAL)

  • Limita maximă legală de țigarete ce poate fi introdusă în România este de două pachete a câte 20 de țigarete dintr-un stat non-UE și de 800 de țigarete (echivalentul a 40 de pachete) dintr-un stat membru UE (CODUL FISCAL).

Știați că…

Top 5 al țigărilor de contrabandă consumate în România este alcătuit din următoarele branduri: Ashima (36,2%), Marlboro DF (15,7%), Marble (13,9%), Rothmans (10,1%), Compliment (7,4%).

Cele mai folosite rute folosite de contrabandiști sunt înregistrate la frontierele de Nord, Est şi Sud-Vest:

sunt predominante ţigările din Ucraina, contrabandiştii fiind organizaţi în adevărate grupuri infracţionale, cu segmente în străinătate, la frontieră şi în interiorul ţării. Aceştia trec adesea baxurile de ţigări peste frontiera “verde”, în special noaptea. În această zonă, sunt descoperite aproape zilnic persoane care încearcă să traverseze frontiera, transportând ţigări de contrabandă, poliţiştii de frontieră fiind nevoiţi uneori să folosească armamentul din dotare pentru reţinerea lor, în conformitate cu prevederile legii, deoarece nu se supun somaţiilor legale.

sunt predominante ţigările din Republica Moldova, introducerea acestora în ţară fiind realizată prin punctele de frontieră, fie în cantităţi mari, în mijloace de transport special amenajate, fie în cantităţi mici – încadrate plafonului vamal – de către persoane fizice.

principala cale de intrare în țară a țigărilor de contrabandă este granița cu Serbia. Cele mai multe fiind țigări sunt cu origine necunoscută.

Printre metodele concrete folosite de traficanţi pentru trecerea peste frontieră a ţigărilor sunt de menţionat:

Go to Top