INTERVIUL LUNII CU DANIEL MARACINEANU, PRESEDINTELE ASOCIATIEI “ACTIV”

2018-05-01T19:03:00+03:002 November 2017|Știri|

 

Ce este ACTIV si care este misiunea sa?

Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul” (ACTIV) este o organizație care își propune să fie un facilitator între instituțiile statului responsabile de combaterea traficului ilicit și industriile afectate, prin colaborări punctuale, schimburi de informații și parteneriate. De asemenea, asociația își dorește să fie liantul între stat, consumatori și producătorii de mărfuri afectați de fenomenul traficului ilicit.

 

Care sunt obiectivele organizatiei si cum vor fi indeplinite?

ACTIV isi propune sa indeplineasca urmatoarele obiective:

  • Să promoveze și să sprijine pe multiple planuri inițiative, acțiuni și demersuri concrete în vederea stimulării și intensificării activităților de diminuare și prevenire a traficului ilicit.
  • Să inițieze proiecte în asociere cu industrii puternic afectate de traficul ilicit, cu scopul de a aduce pe agenda publică problema efectelor negative ale traficului ilicit în România.
  • Să sprijine și să colaboreze cu autoritățile în efortul de diminuare a prejudiciul adus bugetului de stat de traficul ilicit.
  • Să promoveze și să susțină întâlniri și schimburi de experiență la nivel local, național și internațional, între factorii decizionali și experți în domeniu.
  • Să militeze pentru pastrarea unui climat economic stabil și predictibil prin acțiuni conjugate cu autoritățiile și industriile afectate de traficul ilicit.
  • Să desfășoare activități de informare, conștientizare, sensibilizare și educare pentru reducerea incidenței traficului ilicit. Să devină o sursă credibilă de informație în ceea ce privește traficul ilicit.

 

Care sunt domeniile cele mai afectate de fenomenul contrabandei si ce loc ocupa industria tutunului in randul acestora?

Contrabanda afecteaza fara indoiala multe industrii din multiple domenii de activitate, dar potrivit cercetarii noastre intreprinsa in parteneriat cu IRES, precum si pe baza informatiilor furnizate de catre institutiile cu rol in combaterea fenomenului, industria tutunului este de departe cea mai afectata de acest fenomen.

Acest lucru este dublat in primul rand de prejudiciul produs de contrabanda la nivelul bugetului de stat, pentru ca este de notorietate faptul ca aproape 80% din pretul unei tigarete este reprezentat de accize, taxe si impozite.

 In aceasta logica, putem spune ca de fapt nu industria tutunului este cea mai afectata ramura, ci ca pierderea cea mai mare este a cetateanului/contribuabilului, care este privat de beneficiile cuvenite prin neincasarea la bugetul de stat a unei sume de 670 milioane euro, reprezentand prejudiciul cauzat de contrabanda cu tigari in anul 2016.

 

Ce cred romanii despre fenomenul contrabandei si cum apreciati implicarea institutiilor statului in combaterea acestuia?

Cand sunt intrebati ce parere au despre contraband, majoritatea covarsitoare a respondentilor declara ca au o parere proasta despre fenomen-90%. In momentul in care venim cu intrebari suplimentare, observam ca 1/3 dintre romani apeleaza la marfuri provenite din contrabanda. Tinand cont si de faptul ca raspunsurile sunt trecute prin filtrul dezirabilitatii sociale, putem estima ca 1 din 2 romani consuma sau au consumat produse de contraband, sau in general provenite prin trafic ilicit de marfuri.

Oricat ar incerca institutiile stadiului sa combata acest fenomen, fara colaborarea cu industriile cele mai afectate si mai ales fara sprijinul societatii civile, lupta va fi una pierduta. ACTIV a colaborat si colaboreaza foarte eficient cu majoritatea autoritatilor cu rol si atributii in combaterea traficului ilicit si in plus am reusit ca semnalul nostru de alarma cu privire la efectele acestui fenomen sa aiba un ecou puternic in Parlament cat si la Guvernul Romaniei.

 

Realizati intalniri cu stakeholderii regionali pentru implicarea acestora in combaterea traficului ilicit. Care sunt rezultatele acestor intalniri si cand credeti ca vom avea un pact la nivel national pentru combaterea contrabandei?

Dupa evenimentul de lansare al Asociatiei noastre, eveniment desfasurat in prezenta reprezentantilor principalelor institutii si autoritati centrale si ai reprezentantilor de top al celor mai afectate industrii, ne-am propus sa reproducem formatul la nivel local, in zonele cele mai afectate de traficul ilicit. Ca punct de plecare al demersului nostru am ales judetul Satu Mare, unde am reusit, prin cooptarea factorilor de decizie la nivel local si a parlamentarilor din judet sa generam o dezbatere extrem de interesanta si fructoasa care s-a finalizat cu semnarea „Pactului local pentru combaterea traficului ilicit”, document care contine un set de principii si propuneri care sa contribuie la scaderea incidentei acestui fenomen negativ. Urmeaza ca pana la sfarsitul lunii noiembrie sa semnam un pact local in judetul Botosani si apoi in judetul Timis.

Pe parcursul anului 2018 ne propunem sa organizam 5 evenimente regionale, pentru a obtine masa critica de reprezentanti ai autoritatilor central si locale care sa ne sprijine in demersul nostrum de realizare a unei Strategii Nationale de Combatere a Traficului Ilicit, document care sa fie adoptat de factorii competenti in anul 2019.

 

Go to Top