Contrabanda și contrafacerea, tablou general – Cât de mare este fenomenul, ce produse cuprinde și ce s-a schimbat din cauza crizei Covid-19 (II)​

2020-07-09T11:35:30+03:009 July 2020|Știri|

De la coletele confiscate în port și mașinile cu compartimente mascate descoperite la vamă, până la tricoul “fake” cumpărat din piață sau parfumul “piratat” cumpărat la colțul străzii, contrabanda și contrafacerea sunt fenomene extrem de răspândite. Estimarea este că peste 15% dintre produsele din piață sunt contrafăcute sau de contrabandă, iar din cauza aceasta pierd toate părțile: consumatorii, firmele corecte, dar și statul. Aceasta este partea a doua a analizei și o să puteți citi despre criza Covid și comerțul ilicit, contrabanda de țigări și despre cum poți recunoaște produsele contrafăcute și diferența față de cele originale.

Criza Covid și comerțul ilicit

Daniel Mărăcineanu de la ACTIV spune că, din cauza închiderii granițelor, traficul de frontieră a fost redus la cote minime și rețelele infracționale s-au îndreptat spre coletărie, tendință care deja se vedea înainte de Covid-19 și contrafacerea nu se mai făcea prin importuri masive și prin containere uriașe.
”Datorită faptului că cei care se ocupă cu contrafacerea nu-și doresc să piardă sume mari de bani, apelează la metoda comercializării acestor produse prin intermediul coletelor mici. Cum preocuparea în această perioadă a fost legată de achiziționarea materialelor de protecție, care au lipsit total la începutul crizei, s-a observat și din confiscările făcute că din China au fost importate foarte multe materiale de protecție, mai ales măști faciale, multe dintre ele neconforme”, spune Mărăcineanu.
Go to Top