Trend descendent privind capturile cu ţigări de contrabandă la nivelul Inspectoratelor Judeţene de Jandarmi, în ciuda intensificării controalelor

///Trend descendent privind capturile cu ţigări de contrabandă la nivelul Inspectoratelor Judeţene de Jandarmi, în ciuda intensificării controalelor

Trend descendent privind capturile cu ţigări de contrabandă la nivelul Inspectoratelor Judeţene de Jandarmi, în ciuda intensificării controalelor

2018-05-07T16:14:13+03:00 17 October 2017|Comunicate de presă|

București, 17.10.2017. Inspectoratele Judeţene de Jandarmi au confiscat în primele şase luni ale lui 2017 219.820 de ţigarete provenite din contrabandă, comparativ cu 1.341.980 de ţigarete reținute în anul 2016. Dacă această tendinţă se va menţine până la finalul anului, cantitatea va fi mai redusă, cu aproximativ o treime față de volumele capturate anul trecut.

Angajamentul instituţiilor statului angrenate în lupta împotriva contrabandei cu ţigări este a aduce piaţa neagră la media europeană de 10%, faţă de nivelul de 16,8% existent în 2016.

Concluziile provin din analiza acțiunilor de prevenire a fenomenului de contrabandă cu bunuri desfășurate de 38 de Inspectorate Județene de Jandarmi la nivel național. Conform datelor colectate, bunurile confiscate de către instituțiile evaluate sunt în proporție de peste 90 la sută ţigări și alte produse din tutun. Cu toate că numărul măsurilor de prevenire a contrabandei este în creștere (293 de acțiuni realizate în prima jumătate a lui 2017, față de 333 de măsuri de prevenire a contrabandei înregistrate pe întreg parcursul anului 2016), cantitățile de țigarete confiscate s-au redus la o treime, dacă tendința este confirmată până la finalul anului. Controalele desfășurate pe toată perioada analizată (2016 – iunie 2017) s-au finalizat cu deschiderea a aproximativ 400 de dosare penale pentru persoanele care traficau bunuri de contrabandă.

Datele prezentate provin dintr-un studiu desfășurat de către Asociația InfoCons și susținut de British American Tobacco în cadrul campaniei “Stop Contrabanda! Ia atitudine” (mai multe detalii pe www.anticontrabanda.ro). Studiul evaluează rezultatele din 2016 și primele șase luni ale anului 2017 ale acțiunilor desfăşurate de principalele autorități implicate în combaterea fenomenului de contrabandă.

Informaţiile din studiu au fost obţinute în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public şi colectate prin intermediul chestionarelor trimise de către reprezentanții Asociației ”InfoCons” autorităţilor vizate.

Campania “Stop Contrabanda! Ia atitudine” are ca scop informarea publicului atât în legătură cu dimensiunea fenomenului contrabandei, cât și referitor la eforturile autorităților statului român pentru stoparea acestui fenomen.

Contrabanda are profunde efecte economice şi sociale, prejudiciind bugetul de stat și limitând capacitatea de dezvoltare a României. Totodată, acest fenomen reprezintă un risc pentru siguranţa naţională, contrabanda fiind adesea asociată și altor activități infracționale, putând reprezenta chiar și o sursă de finanţare pentru activităţi teroriste.

 

 

DESPRE INFOCONS

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori. Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercita-le apelând 021 9615!

 

***

Pentru informații suplimentare

Ana Păun, Director Programe, Asociaţia InfoCons

E-mail: secretariat@infocons.ro

Tel: 021/319.32.66