Stop Contrabanda: Peste 67 de milioane de țigarete de contrabandă au fost confiscate în prima jumătate a lui 2021

///Stop Contrabanda: Peste 67 de milioane de țigarete de contrabandă au fost confiscate în prima jumătate a lui 2021

Stop Contrabanda: Peste 67 de milioane de țigarete de contrabandă au fost confiscate în prima jumătate a lui 2021

2021-07-07T19:38:32+03:00 7 July 2021|Comunicate de presă|
  • Peste 67 de milioane de țigarete de contrabandă confiscate în primele 6 luni luni ale lui 2021
  • Valoarea lor totală pe piața neagră este de peste 40 de milioane de lei
  • Nivelul contrabandei rămâne sub 10% în primul semestru al lui 2021
  • BAT construiește un viitor mai bun (A Better Tomorrow ™), inclusiv prin reducerea impactului asupra sănătății

București, 7 iulie 2021 – Autoritățile române au capturat peste 67 de milioane de țigarete de contrabandă în prima jumătate a lui 2021, în creștere cu 14% față de aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor centralizate pe www.stopcontrabanda.ro. Valoarea totală pe piața neagră a țigaretelor confiscate se ridică la peste 40 de milioane de lei.

În ciuda unei ușoare creșteri, nivelul contrabandei în primul semestru al lui 2021 rămâne sub 10%, ca urmare a eforturilor autorităților române de a stopa activitățile ilegale de la granițele țării. În 2020, piața neagră a ajuns la un minim istoric de sub 10%.

„Pe fondul scăderii pieței negre, BAT a devenit anul trecut cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, plătind aproape două miliarde de euro (9,6 miliarde lei) sub formă de taxe și impozite. Pentru a putea menține același ritm, este important ca autoritățile să continue acțiunile concrete împotriva rețelelor de contrabandă, care își reiau vechile rute și obiceiuri”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice în cadrul BAT.

Datele despre evoluția capturilor de țigarete de pe teritoriul României pot fi consultate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o inițiativă BAT care are scopul de a veni în sprijinul autorităților prin centralizarea capturilor din întreaga țară, dar și de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu țigări asupra societății. Campania este desfășurată în parteneriat cu Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Direcția Generală a Vămilor.

Campania „Stop contrabanda” a fost lansată în primăvara anului 2017 de către BAT pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu țigări.

Despre contrabanda cu ţigări în România

  • România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu țigarete din Europa de Est.
  • România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la șase ori mai mic.
  • Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ trei miliarde de lei.
  • Fiecare container de țigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.