Statul a câștigat mai mulți bani în primul semestru al lui 2019 ca urmare a reducerii contrabandei

2019-06-20T12:47:13+03:0020 June 2019|Comunicate de presă|

București, 19 iunie 2019 – British American Tobacco a plătit cu 15% mai mulți bani la bugetul de stat în primul semestru al lui 2019 față de aceeași perioadă a anului trecut, depășind pragul de 3 miliarde de lei doar din accize într-un interval de 6 luni. Creșterea a fost posibilă datorită reducerii consumului de produse ilegale, pentru care nu se plătește nicio taxă, ca urmare a intensificării operațiunilor de control ale autorităților. Mesajul a fost transmis astăzi în cadrul dezbaterii „Managementul Integrat al Frontierelor”, eveniment desfășurat la Parlamentul României în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Dezbaterea la care au fost prezenți prim-ministrul Viorica Dăncilă și ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a reunit reprezentanți ai industriilor afectate de contrabandă, reprezentanți ai instituțiilor de stat cu rol și atribuții în combaterea traficului ilicit de mărfuri, senatori și deputați care au discutat măsurile care pot duce la diminuarea contrabandei.

 

Reducerea contrabandei este o strategie câștigătoare pentru consumatori, stat și industria legală. Noi, British American Tobacco, am plătit cu 15% mai mulți bani la bugetul de stat în primul semestru al lui 2019 față de aceeași perioadă a anului trecut în contextul în care în România s-au consumat mai puține țigări de contrabandă, iar autoritățile au împiedicat mai multe astfel de produse să ajungă la vânzare”, a declarat Ram Addanki, Directorul Ariei Europa Centrală și de Sud (SCEA) din cadrul British American Tobacco.

 

În cadrul dezbaterilor, reprezentanții BAT au subliniat necesitatea unui dialog deschis între structurile guvernamentale cu atribuții în domeniul contrabandei, Parlamentul României, mediul de afaceri (producători, societăți economice implicate în lanțul de distribuție) și organizații non-guvernamentale cu activități în domeniu.

 

Campania „Stop Contrabanda” pe care o derulăm în parteneriat cu Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, ANAF și Direcția Generală a Vămilor a contribuit la educarea consumatorilor cu privire la riscurile contrabandei, dar și la informarea publicului asupra progreselor pe care le fac autoritățile în lupta cu acest fenomen ”, a adăugat Ram Addanki.

 

În același timp, British American Tobacco avertizează asupra efectelor negative ale unei supra reglementări în domeniul tutunului, adusă în discuție recent de un număr de membri ai Parlamentului:

 

Interzicerea expunerii produselor din tutun în cele peste 70.000 de magazine din România și taxarea lor suplimentară, propuse recent într-un proiect de lege, vor duce la o creștere semnificativă a pieței negre. Țigările din România sunt deja cele mai scumpe din UE raportat la puterea de cumpărare. Traficul ilicit poate fi redus doar cu măsuri ferme și în urma unor investiții în echipamente esențiale pentru securizarea granițelor.”, a mai spus el.

 

 

DESPRE CONTRABANDA CU ŢIGĂRI ÎN ROMÂNIA

  • România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu țigarete din Europa de Est.
  • România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic.
  • Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei)
  • Fiecare container de țigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.
Go to Top