România – țara cea mai afectată de contrabanda cu țigări din Europa Centrală și de Est

///România – țara cea mai afectată de contrabanda cu țigări din Europa Centrală și de Est

România – țara cea mai afectată de contrabanda cu țigări din Europa Centrală și de Est

2018-05-07T16:24:04+03:00 25 April 2018|Comunicate de presă|

București, 25 aprilie 2018 – România ocupă primul loc în Europa Centrală și de Est ca nivel al traficului ilegal cu țigarete, după ce anul trecut autoritățile din Polonia au reușit să reducă semnificativ activitatea rețelelor de contrabandă. În martie 2018 piața neagră a țigaretelor din România a ajuns la 17,2% din totalul consumului, în creștere cu 1,6 puncte procentuale față de începutul aceluiași an.

”În contextul în care România a urcat pe un loc 1 pe care nu și-l dorește nimeni, acela de piață de desfacere și sursă de profituri uriașe pentru rețelele de contrabandă, este binevenit anunțul Ministerului de Finanțe că au fost identificate soluțiile pentru securizarea frontierelor și că implementarea lor va fi realizată până la finalul acestui an”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice în cadrul British American Tobacco, Europa Centrală și de Sud.

Combaterea fenomenului contrabandei și traficului ilicit necesită eforturi susținute din partea tuturor decidenților politici și a structurilor de forță ale statului. Conform stopcontrabanda.ro, în 2017 autoritățile române au împiedicat circa 150 de milioane de țigarete să ajungă pe piața neagră, reprezentând însă doar circa 3% din totalul țigărilor ilicite consumate în țară.

 

Cu cele 640 de milioane de euro neîncasate de stat pentru țigările de contrabandă vândute anul trecut în România s-ar fi putut achiziționa toate scannerele și echipamentele necesare pentru împiedicarea oricărui produs contrafăcut să ajungă în țară, nu doar a țigărilor”, a mai spus Ileana Dumitru.

Conform studiului „Sun Report” din 2017, realizat de către KPMG și Royal United Services Institute, din Marea Britanie, principala măsură adoptată de către Polonia a fost întărirea securității granițelor cu Belarus și cu regiunea Kaliningrad a Rusiei, cele două zone din care proveneau majoritatea țigărilor de contrabandă.

 

DESPRE CONTRABANDA CU ŢIGĂRI ÎN ROMÂNIA

  • British American Tobacco este cel de-al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, cu o contribuție de peste 7 miliarde de lei anual la bugetul statului.
  • British American Tobacco a lansat în 2017 campania STOP CONTRABANDA, care monitorizează, pentru prima dată în timp real, capturile de țigarete provenite din traficul ilicit și oferă publicului larg informații relevante despre fenomenul contrabandei
  • Anual se pierd aproximativ 3 miliarde de lei din cauza contrabandei, sub formă de accize și taxe care nu mai ajung la bugetul de stat.
  • România are în total 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic decât în România.
  • Nivelul pieţei negre din România este mult peste media europeană de 9%, iar regiunea cea mai afectată de contrabanda cu ţigări rămâne în continuare Nord-Estul ţării.
  • Fiecare container de țigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.
  • Datele privind nivelul contrabandei sunt furnizate de studiul independent al Novel Research.

 

CONTACT:

Cătălin Cîndea, Head of Corporate Affairs, British American Tobacco România

E:mail: catalin_alexandru_cindea@bat.com, telefon: 0727.209.624