România are a cincea cea mai mare piață de contrabandă de țigări din Europa

///România are a cincea cea mai mare piață de contrabandă de țigări din Europa

România are a cincea cea mai mare piață de contrabandă de țigări din Europa

2018-07-31T18:22:15+03:00 31 July 2018|Comunicate de presă|

București, 31 iulie 2018 – Rețelele de contrabandă au vândut în România peste 4,15 miliarde de țigarete în 2017, adică aproape 10% din volumele traficate pe teritoriul Uniunii Europene, Elveției și Norvegiei. Volume mai mari de țigarete de contrabandă au ajuns doar pe piețele din Germania, Polonia, Marea Britanie și Franța, state cu populații de două până la cinci ori mai mari decât România. România ajunge astfel pe un nedorit loc 5 în Europa, poziție ocupată în 2016 de Italia, un stat cu peste 60 de milioane de locuitori. Studiul asupra contrabandei și efectelor ei la nivelul Europei a fost realizat de către KPMG pentru think-tankul britanic RUSI (Royal United Services Institute).

Împreună, primele 5 state ca volume de țigarete traficate ilegal, printre care și România, reprezintă circa două treimi (62%) din piața neagră de la nivelul Uniunii Europene, Norvegiei și Elveției, adică de două ori mai mult decât toate celelalte 25 de state analizate la un loc.

Studiul RUSI confirmă că traficul ilicit de țigarete este o activitate cu risc redus și cu beneficii mari pentru grupurile transnaționale de criminalitate organizată. În total, pierderile financiare la nivelul Uniunii Europene, Norvegiei și Elveției au depășit 10 miliarde de euro, bani care au finanțat activități criminale.

În 2017 media contrabandei la nivelul Uniunii Europene, Elveției și Norvegiei a fost de 8,7%, adică aproximativ jumătate din nivelul înregistrat în România în același an. Țara noastră este atractivă pentru contrabandiști din cauza celor 2.000 de km de graniță cu state non-UE în care țigările costă o treime din prețul de vânzare din România. De aceea este absolut necesară hotărârea autorităților de a aloca toate resursele necesare luptei împotriva rețelelor de criminalitate organizată”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice al British American Tobacco România.

Raportul mai arată că:

  • 8.7% din totalul țigaretelor consumate în Europa în 2017 au fost ilegale, adică peste 44,7 miliarde de țigarete
  • Ucraina, Belarusul, Algeria și Moldova sunt principalele surse identificabile de țigări de contrabandă la nivelul Uniunii Europene, Norvegiei și Elveției.
  • Principalele țări de origine pentru țigările de contrabandă din România sunt Ucraina și Moldova, unde țigările costă în medie mai puțin de 4,5 lei.
  • Dintre primele 6 țări cele mai expuse la fenomenul traficului ilicit, România a înregistrat cea mai mică scădere a volumului de țigări consumate din piața ilicită (0,26 miliarde țigarete) față de anul precedent. Franța și Polonia au înregistrat scăderi de câte 1,35 miliarde țigarete, Italia o scădere de 0,94 miliarde de țigarete, iar Germania a înregistrat o scădere de 0,6 miliarde țigarete.
  • România are cele mai scumpe țigări legale din Europa de Est, după Ungaria (3,61 euro), chiar și fără a ține cont de puterea de cumpărare. Având un preț mediu de 3,31 euro per pachet, țigările din România sunt mai scumpe decât în Polonia (3,19 euro), Slovacia (3,13 euro), Bulgaria (2,55 euro) sau țările baltice (Estonia – 3,24 euro, Lituania – 2,99 euro, Letonia – 3,03 euro).
  • Peste 50% din piața ilicită din România este reprezentată de 2 mărci clasificate ca ”illicit whites” a căror proveniența nu poate fi determinată: Marble & Ashima.

Note

  1. Project SUN: A Study of the illicit cigarette trade in the European Union, Norway and Switzerland, poate fi accesat aici: https://rusi.org/publication/other-publications
  2. RUSI este cel mai vechi think tank din lume în domeniul apărării și securității.

CONTACT:

Cătălin Cîndea, Corporate Affairs Manager, British American Tobacco România

E:mail: catalin_alexandru_cindea@bat.com