Evaluarea activităţii Poliţiei de Frontieră Române desfășurate în anul 2024

2025-02-20T13:42:47+03:0020 February 2025|Comunicate de presă, Știri|

În anul 2024, Poliţia de Frontieră Română a urmărit atingerea obiectivului major de țară – integrarea în spațiul Schengen, care a venit în două etape, 31 martie 2024 pentru frontierele aeriene și maritime și 1 ianuarie 2025 pentru frontierele terestre. De asemenea a fost continuată îndeplinirea atribuţiilor conferite de legislaţia naţională în vigoare, atât în ceea ce priveşte optimizarea supravegherii şi controlului la frontieră, cât şi combaterea eficientă a infracţionalităţii transfrontaliere. Prin activitatea desfăşurată, Poliţia de Frontieră Română a vizat atingerea următoarelor obiective:

  • Aplicarea integrală a acquis-ului Schengen, armonizarea legislației interne,
  • Elaborarea de planuri și concepte pentru desfășurarea misiunilor în contextul eliminării controlului la frontiere,
  • Pregătirea resursei umane și dotarea cu tehnologie modernă conformă standardelor solicitate
  • Fluidizarea traficului transfrontalier prin suplimentarea personalului care își desfășoară activitatea la controlul de frontieră, folosirea la capacitate maximă a infrastructurii punctelor de trecere şi folosirea echipamentelor mobile de control în vederea creșterii capacității de procesare;
  • Aplicarea de măsuri diverse pentru limitarea numărului de persoane care intenționau să treacă ilegal frontiera
  • Asigurarea unei reprezentări de înalt nivel a statului român, a MAI şi PFR în relaţiile de cooperare cu structurile similare din ţările vecine, cu structurile partenere din ţările membre UE, cu agenţiile europene, precum şi cu alte instituţii cu care se colaborează.
  • REZULTATE OBŢINUTE

Contrabanda cu țigări

În anul 2024, În ceea ce privește contrabanda cu țigări, zona de nord-est rămâne cea mai afectată, contracararea fenomenului fiind un obiectiv prioritar și permanent pentru Poliția de Frontieră, atât prin demersuri instituționale proprii, cât şi prin colaborare cu alte structuri ale statului sau cu reprezentanți ai societății civile.

Contrabanda cu ţigări, inclusiv cu produse contrafăcute, în prezent este evaluată ca fiind unul dintre cele mai serioase riscuri la adresa securităţii la frontiere, cauzând pierderi de milioane de euro pentru bugetul României și bugetele statelor membre ale UE.

Astfel, în urma misiunilor desfăşurate în zona de competenţă, au fost reţinute în vederea confiscării 2,8 milioane de pachete cu ţigări, având o valoare aproximativă de 60 milioane de lei, peste 13.900 kg tutun, 1.292 kg tutun narghilea şi au fost identificate şi destructurate, doar la nivel central, trei grupuri organizate constituite în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost implicate 21 de persoane.

Mai multe detalii aici: https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/i-evaluarea-activitatii-politiei-de-frontiera-romane-desfasurate-in-anul-2024-39373.html

Go to Top