Capturi de 10 milioane de ţigări de contrabandă doar în ultima săptămână din septembrie

2018-05-07T16:12:08+03:003 October 2017|Comunicate de presă|

Bucureşti, 3 octombrie 2017 – În ultima săptămână a lunii septembrie a.c., autorităţile române au realizat capturi semnificative, totalizând aproximativ 10 milioane de ţigări de contrabandă. Valoarea bunurilor confiscate se ridică la 5 milioane de RON. Aceste capturi reprezintă aproximativ 10% din totalul țigărilor capturate de la începutul anului, conform datelor disponibile pe website-ul www.stopcontrabanda.ro, o campanie British American Tobacco desfășurat în parteneriat cu Poliția de Frontieră.

Prima operațiune ce a dus la capturarea a aproximativ 250.000 de pachete ţigări de contrabandă a fost desfășurată de către Gărda de Coastă, în cooperare cu Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă și Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud. Țigările traficate, de provenienţă Duty Free, erau ascunse într-o ambarcațiune sub pavilion sloven care a fost monitorizată de către autorități până la acostarea în Portul Mangalia. Cetățenii aflați la bord sunt de cetățenie ucraineană și moldoveană și sunt în prezent cercetați de contrabandă calificată.

A doua operațiune se înscrie într-o lungă serie a metodelor ingenioase prin care contrabandiștii încearcă să scape de vigilența autorităților. Astfel, peste 249.000 de pachete cu țigări de proveniență ucraineană ascunse într-un automarfar care transporta tocătura de lemn din Ucraina în Romania au fost reținute de către polițiștii de frontieră din cadrul P.T.F. Halmeu.

La nivelul primelor 8 luni ale acestui an, Poliţia de Frontieră a capturat 46 milioane de ţigări de contrabandă, în valoare de 23 milioane de RON, contribuind la destructurarea a 21 de grupări specializate în contrabanda cu ţigări. Traficanţii provin cu preponderenţă din Republica Moldova, Ucraina, dar şi Bulgaria, Germania, Serbia, Bosnia, Croaţia, Letonia, Turcia şi România.”, au declarat oficiali ai Poliţiei de Frontieră în cadrul unui eveniment privind lupta împotriva contrabandei.

Cu toate acestea, reuşitele contrabandiştilor de a trafica ţigări pe teritoriul României sunt din ce în ce mai numeroase. Cel mai recent studiu în domeniu realizat de Novel Research arată că în vara lui 2017 nivelul contrabandei a crescut cu circa 1 punct procentual față de luna mai 2017, depășind pragul de 16%. Fiecare punct procentual de piaţă neagră înseamnă aproximativ 40 milioane de euro neîncasaţi anual de către stat sub formă de taxe și accize.

Conform estimărilor noastre, dacă se menţine trendul ascendent, pierderile la bugetul de stat vor fi de peste 600 de milioane de euro, doar din contrabanda cu ţigărete, până la finalul acestui an. Dincolo de impactul negativ asupra bugetului de stat, traficul ilicit de ţigări rămâne un factor major de risc pentru sănătatea publică şi pentru siguranţa naţională.” a declarat Ileana Dumitru, Director Afaceri Externe și Juridice, British American Tobacco.

sursa.www.politiadefrontiera.ro

Succesul autorităţilor reprezentat de capturile din ultimele zile trebuie menţinut cu acţiuni de reducere a pieţei negre a ţigărilor din România, piaţă care în prezent se situează la un nivel cu mult peste media europeană de 9%. Din cauza accesului facil la produse de contrabandă, România a ocupat în 2016 un alarmant loc 6 la nivelul Uniunii Europene ca volum de ţigări de contrabandă consumate, potrivit unui studiu KPMG realizat pentru think-tankul britanic Royal United Services Institute. Acelaşi studiu arată că ponderea contrabandei din piaţa totală a ţigărilor din România rămâne cea mai mare din Europa.

***

DESPRE CONTRABANDA CU ŢIGĂRI ÎN ROMÂNIA

  • România este una dintre cele mai afectate țări din Uniunea Europeană, a doua din Europa de Est, după Polonia.
  • Nivelul pieţei negre din România este mult peste media europeană de 9%, iar regiunea cea mai afectată de contrabanda cu ţigări rămâne în continuare Nord-Estul ţării. Aici se află graniţele cu Ucraina și Republica Moldova, principalele ţări de origine pentru ţigările de contrabandă ce ajung sa fie consumate în România.
  • România are în total 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic decât în România.
  • Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei). Bugetul de stat pierde circa 50 de milioane de euro lunar din cauza pieței negre. Pentru fiecare procent adăugat pieței ilegale de tutun, bugetul de stat pierde anual încă 40 milioane de euro.
  • În ultimii 7 ani (2010-2016) statul român a pierdut 4,8 miliarde de euro (aprox. 21,6 miliarde de lei).
  • Piața neagră a crescut cu 27% între 2011 și 2016.
  • Fiecare container de țigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.

 

CONTACT:

Cătălin Cîndea, Senior Communication Manager, British American Tobacco România

E:mail: catalin_alexandru_cindea@bat.com, telefon: 0727.209.624

Go to Top