Noi responsabilități după intrarea în Schengen: România, prima linie de apărare împotriva contrabandei cu tutun

2022-11-14T22:19:23+03:0011 November 2022|Știri|

Contrabanda cu produse din tutun a ajuns la un minim istoric în 2022, ca rezultat al eforturilor autorităților române, cu spriinul companiilor producătoare de tutun. Campaniile de informare cu privire la efectele contranbandei și acțiunile autorităților pentru implementarea sistemului de trasabilitate pentru produsele din tutun trebuie să continue în direcția stopării fenomenului, în special în perspectiva aderării României la spatiul Schengen – aceasta a fost concluzia dezbaterii ”Noi responsabilități după intrarea în Schengen. România, prima linie de apărare împotriva contrabandei cu tutun”, organizate de DCNews Media Group, la care au fost prezenti reprezentanți ai Parlamentului, ai Guvernului, ai Poliției Române și Autorității Vamale Române, precum și ai companiilor din industria tutunului.

Prezent la dezbatere, Adrian Frățilă, Manager Relații Externe în cadrul BAT România, a subliniat corelația între evoluția pietei ilicite a produselor din tutun și cea a încasărilor la bugetul de stat. În contextul reducerii nivelului contrabandei cu țigări, BAT a avut în anul 2021 o contribuție totală la bugetul de stat de circa 11 miliarde de lei (2,2 miliarde de euro) sub formă de taxe și accize, o creștere de 10% față de anul 2020.

În cadrul parteneriatului cu autoritățile, BAT România a venit în întâmpinarea nevoilor care există la nivelul controlului frontierelor, respectiv necesitatea unei mai bune monitorizări a zonelor de frontieră greu accesibile, în special zona frontierei de nord a României, dificilă din punct de vedere geografic. Prin urmare, în ultimii doi ani, BAT a sprijinit Poliția de Frontieră prin punerea la dispoziție a unui număr total de 550 de camere de supraveghere, instalate în zonele greu accesibile. Acestea oferă Poliției de Frontieră flexibilitate în monitorizarea a circa 500 de kilometri de fromtieră și o mai bună reacție în monitorizarea fenomenului contrabandei.

Reprezentantul BAT a prezentat de asemenea platforma Stop Contrabanda, singurul centralizator în timp real al capturilor de țigarete de pe teritoriul României. Aceasta aduce două elemente de noutate: datele despre evoluția capturilor de țigarete de pe teritoriul României pot fi consultate în timp real, platforma fiind în același timp și un instrument de informare a consumatorilor cu privire la efectele contrabandei și a modificărilor legislative cu impact direct asupra consumatorilor de produse de tutun.

Adrian Frățilă a adus în discutie si presiunea financiară și logistică pe care depozitarea țigărilor de contrabandă pe termen lung și foarte lung – de ani de zile, o pune pe autorități, fiind necesară identificarea unor soluții adecvate.

Foarte importantă, a subliniat reprezenatul BAT, este continuarea campaniei de informare și conștientizare la nivelul societății cu privire la dimensiunea impactului pieței ilicite asupra economiei, la cauzele care generază această piață, la aspectele la care un consumator de produse din tutun trebuie să fie atent, precum și la riscurile la care oamenii se expun odată cu decizia de a face contrabandă.

Un alt fenomen care a cunoscut un reviriment în anul 2022 este cel al contrafacerii, a precizat Adrian Frățilă. Conform acestuia, în baza analizelor de laborator a produselor celor patru mari producători din industrie, s-a constatat că piața produselor contrafăcute reprezintă 16% din totalul pietei ilicite a țigaretelor.

În concluzie, aderarea României la spațiul Schengen va atrage după sine noi responsabilități în ceea ce privește stoparea fenomenului contrabandei cu țigarete, iar lupta împotriva acestui fenomen care aduce prejudicii masive economiei românești trebuie să fie una comună, a tuturor actorilor implicați: producători, autorități, consumatori.

Vedeți înregistrarea completă a conferinței >>

Go to Top