Bucureşti, 3 Iulie –„Stop Contrabanda”, campania desfăşurată de British American Tobacco se bucură, începând cu această lună, de sprijinul Poliţiei de Frontieră Române. Datele privind bunurile confiscate, disponibile în timp real pe website-ul www.stopcontrabanda.ro, vor fi furnizate direct de către autorităţile din prima linie a luptei împotriva contrabandei cu ţigări, respectiv de către Poliţia de Frontieră Română, marcând o premieră pentru ţara noastră.
Parteneriatul dintre Poliţia de Frontieră Română şi campania “Stop Contrabanda” reprezintă cel mai important demers de informare publică al ultimilor ani privind lupta autorităţilor împotriva contrabandei cu ţigări. Este pentru prima dată când acțiunile și performanțele autorităților care luptă cu fenomenul contrabandei sunt centralizate și comunicate în timp real către publicul larg.
„Ne bucură să oficializăm o colaborare de peste 10 ani pe care British American Tobacco o are cu autoritățile care luptă cu fenomenul contrabandei cu țigarete cu un parteneriat cu Poliţia de Frontieră Română. Noi credem că pentru o înţelegere cât mai bună a fenomenului contrabandei cu ţigări şi o combatere eficientă a efectelor sale, colaborarea cu principala instituţie specializată în prevenirea şi eliminarea criminalităţii transfrontaliere este esențială. O bună cunoaștere a acțiunilor întreprinse de autorități în lupta cu traficul ilicit de țigări reprezintă un prim pas pentru evaluarea performanțelor, dar și a provocărilor. Chiar dacă eforturile depuse de autorități de la începutul anului au deja rezultate și contrabanda cu țigarete a scăzut cu mai bine de un punct procentual față de anul trecut (conform ultimului studiu făcut public de compania independentă Novel săptămâna trecută), există în continuare elemente de îngrijorare. Cele mai mari riscuri care pot duce la o escaladare a fenomenului de contrabandă sunt o fiscalitate impredictibilă (creșterea bruscă a taxelor și accizelor) și instabilitatea din plan politic care poate afecta coerența și performanța instituțională. Efectul imediat al creșterii cotei pieței negre de țigarete este scăderea gradului de colectare a taxelor și impozitelor la bugetul de stat, prejudiciul înregistrat doar anul trecut fiind de 3 miliarde de lei”, a declarat Ileana Dumitru, Director of Legal & External Affairs în cadrul British American Tobacco.
- Citat Poliţia de Frontieră –
În cele patru luni de la debutul campaniei “Stop Contrabanda”, autorităţile române au capturat peste 50 de milioane de ţigarete, au reţinut 320 de persoane şi confiscat peste 100 de vehicule folosite la transportul mărfurilor de contrabandă. Valoarea totală a bunurilor confiscate se ridică la peste 35 milioane de lei. Datele sunt disponibile pe website-ul www.stopcontrabanda.ro şi se regăsesc în comunicatele periodice ale Poliţiei Române. Intensificarea activităţii de comunicare a autorităţilor competente, dar şi interesul acrodat de mass-media subiectului contrabandei cu ţigări au scos la inveală în ultimele luni şi modalităţile inedite folosite de contrabandiști pentru a-şi transporta marfa la destinaţie. Autovehicule special modificate, deltaplane şi chiar fabricarea ţigaretelor în casă reprezintă modalităţile folosite pentru a facilita accesul la marfa de contrabandă.
Regiunile cele mai afectate de fenomenul contrabandei cu ţigări rămân judeţele din Nord-Estul României. Ultimului studiu realizat de compania Novel Research scoate la iveală că în luna mai a acestui an aici s-a înregistrat cel mai ridicat nivel al contrabandei din România, 37,3% din piaţă, dar şi cea mai semnificativă scădere , de 5,7% faţă de nivelul atins în martie 2017. Conform aceluiaşi studiu, la polul opus se situează regiunea Nord-Vest unde contrabanda cu ţigări a crescut în ultimele două luni cu 5,6 %. Acesta este motivul pentru care și acțiunile autorităților s-au intensificat în ultima lună în această regiune. În judeţe precum Bihor, Satu Mare și Maramureş, percheziţiile DIICOT din ultimele săptămâni au dus la destructurarea unei reţele specializate în contrabanda cu ţigări, la confiscarea a peste jumătate de milion de ţigarete, a patru autoturisme şi aproximativ trei kilograme de cannabis.
Scăderea cu 1% a pieței negre din România faţă de începutul acestui an reprezintă un succes al acțiunilor autorităților române, o tendinţă ce trebuie menţinută în contextul apariţiei unor noi riscuri care pot veni dintr-un climat de instabilitate politică sau suprataxarea industriei de tutun, dar și noile metode de transport a țigărilor de contrabandă practicate de rețelele infracționale. Reducerea pieţei negre de ţigări cu doar 1% se traduce în încasări la bugetul de stat de peste 40 de milione de euro, iar dincolo de efectele sale economice şi de sănătate publică, contrabanda cu ţigări rămâne un risc pentru siguranţa naţională.
DESPRE CONTRABANDA CU ŢIGĂRI ÎN ROMÂNIA
- România este una dintre cele mai afectate țări din Uniunea Europeană, a doua din Europa de Est, după Polonia.
- România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic decât în România.
- Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei). Bugetul de stat pierde circa 50 de milioane de euro lunar din cauza pieței negre. Pentru fiecare procent adăugat pieței ilegale de tutun, bugetul de stat pierde anual încă 40 milioane de euro.
- În ultimii 7 ani ( 2010-2016 ) statul român a pierdut 4,8 miliarde de euro ( aprox. 21,6 miliarde de lei).
- Piața neagră a crescut cu 27%, între 2011 și 2016.
- Fiecare container de țigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.
CONTACT:
Cătălin Cîndea, External Communication Manager, British American Tobacco România
E:mail: catalin_alexandru_cindea@bat.com, telefon: 0727.209.624