Bucureşti, 03 august 2017 – În prima jumătate a lui 2017, autorităţile române au capturat aproape 75 de milioane de ţigări de contrabandă, în valoare de circa 45 de milioane de lei. Datele sunt disponibile în timp real, pentru prima dată în România, pe website-ul www.stopcontrabanda.ro, o campanie desfăşurată de către British American Tobacco.
Cele 4 operațiuni SCUT desfășurate de către ANAF prin autoritatea vamală, acțiunile sporite ale Poliției de Frontieră, intensificarea controalelor desfașurate de Poliția Română precum și finalizarea unor dosare importante de criminalitate organizată de către DIICOT au condus la scăderea pieței ilicite în prima jumătate a anului 2017.
Autoritățile au împiedicat zilnic peste 20.000 de pachete de ţigări de contrabandă să ajungă pe piaţa neagră din România, adică echivalentul consumului total al unui oraș de circa 100.000 de locuitori.
Cu toate acestea, impactul contrabandei asupra încasărilor la bugetul de stat este în continuare semnificativ, fiecare punct procentual de piață neagră însemnând aproximativ 40 milioane euro neîncasați de către stat sub formă de taxe și accize.
„Deși în prima jumătate a lui 2017 nivelul contrabandei a scăzut cu 1,3 pp față de finalul anului trecut, ajungând la 15,5%, suntem încă departe de media europeană de 9%. Contrabandiștii răspund eforturilor intensificate ale autorităților cu metode din ce în ce mai surprinzătoare de forțare a granițelor, încurajați de profiturile mari pe care le aduce traficul ilegal”,a declarat Ileana Dumitru, director Juridic și Relații Publice al British American Tobacco România.
Campania „Stop Contrabanda” a fost martora diversificării şi îmbunătățirii tehnicilor inedite folosite de traficanţi pentru introducerea ilegală a ţigărilor în ţără. Pachetele de ţigări sunt ascunse în saci de făină şi bidoane de detergent lichid, baxurile de ţigări sunt transportate peste Prut folosind lansete de pescuit şi deltaplane, sunt dosite în caroseria autoturismelor, sau ascunse în trenuri de marfă şi chiar în nave sub pavilion străin.
O altă sursă de îngrijorare, documentată şi pe www.stopcontrabanda.ro, este apariția pe piața neagră a țigărilor ”fabricate” în casă şi așa-zisele ”fabrici” ilegale de ţigări aflate în subsolul blocurilor.
sursa.www.politiaromana.ro
Din cauza accesului facil la produse de contrabandă, România a ocupat în 2016 un alarmant loc 6 la nivelul Uniunii Europene ca volum de ţigări de contrabandă consumate, potrivit unui studiu KPMG realizat pentru think-tankul britanic Royal United Services Institute. În urma aceluiaşi studiu, 83% dintre românii intervievaţi au primit oferte de ţigări de contrabandă chiar pe stradă, cu 40% mai mult decât media europeană, ceea ce dovedeşte îndrăzneala tot mai mare a traficanţilor de ţigări, încurajată de profitabilitatea ridicată şi riscurile reduse, precum şi nevoia de intensificare a eforturilor autorităţilor pentru combaterea fenomenului.
***
DESPRE CONTRABANDA CU ŢIGĂRI ÎN ROMÂNIA
- România este una dintre cele mai afectate țări din Uniunea Europeană, a doua din Europa de Est, după Polonia.
- Nivelul pieţei negre din România este mult peste media europeană de 9%, iar regiunea cea mai afectată de contrabanda cu ţigări rămâne în continuare Nord-Estul ţării. Aici se află graniţele cu Ucraina și Republica Moldova, principalele ţări de origine pentru ţigările de contrabandă ce ajung sa fie consumate în România.
- România are în total 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic decât în România.
- Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei). Bugetul de stat pierde circa 50 de milioane de euro lunar din cauza pieței negre. Pentru fiecare procent adăugat pieței ilegale de tutun, bugetul de stat pierde anual încă 40 milioane de euro.
- În ultimii 7 ani ( 2010-2016 ) statul român a pierdut 4,8 miliarde de euro ( aprox. 21,6 miliarde de lei).
- Piața neagră a crescut cu 27%, între 2011 și 2016.
- Fiecare container de țigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.
CONTACT:
Cătălin Cîndea, Senior Communication Manager, British American Tobacco România
E:mail: catalin_alexandru_cindea@bat.com, telefon: 0727.209.624