40 de milioane de ţigări capturate şi peste 300 de persoane reţinute de la lansarea campaniei „Stop Contrabanda”

2018-05-07T16:19:53+03:0029 May 2017|Comunicate de presă|

Bucureşti, 29 Mai – În ultimele 3 luni, intensificarea activității autorităților române pentru combaterea contrabandei cu țigări a rezultat în capturi de peste 40 de milioane de ţigărete şi peste 300 de persoane reţinute. Valoarea bunurilor confiscate se ridică la circa 30 de milioane de Lei. Toate aceste informaţii sunt disponibile în timp real, pentru prima dată în România, pe website-ul www.stopcontrabanda.ro, o campanie desfăşurată de către British American Tobacco.

445.000 de ţigări de contrabandă nu au mai ajuns în fiecare zi pe piaţa neagră din România. Așa se poate traduce impactul capturilor de 40 de milioane de ţigarete realizate de către autorități doar în primăvara acestui an. Acestor cifre li se adaugă şi un număr de aproximativ 300 de persoane reţinute, suspectate că ar fi întreprins diverse activităţi de contrabandă.

Intensificarea acțiunilor autorităților române se reflectă și în scăderea cu 1% a pieței negre din România, conform ultimului studiu realizat de compania Novel research pentru primele două luni ale anului 2017 (15,2% pentru lunile ianuarie si februarie 2017, comparativ cu 16,2% înregistrat în ianuarie 2016).

Cu toate acestea, există motive serioase de îngrijorare în ceea ce privește lunile următoare. O primă îngrijorare vine chiar din partea traficanților, anume a inventivității și metodelor inedite folosite de aceștia care concurează eforturile de amploare depuse de autorități, mai ales după lansarea de către ANAF a “Operaţiunii Scut 2017”. Toate aceste metode inedite sunt menţionate în cele peste 30 de comunicate oficiale emise de către Poliţia Română (Inspectoratul General al Poliției Române – IGPR și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră – IGPF) și în alte anchete sau materiale de presă difuzate în ultimele luni de către presa centrală. Printre metodele prezentate se regăsesc pachete de țigări ascunse în bidoane de detergent lichid, baxuri de ţigări transportate peste Prut folosind lansete de pescuit, ţigări fabricate în casă şi fabrici ilegale cu sediul la subsolul blocului. Articolele care documenteaza aceste noi metode folosite de traficanți se regăsesc pe www.stopcontrabanda.ro, la secțiunea dedicată ‚Metode inedite de contrabandă.’

sursa.www.politiaromana.ro

Inventivitatea și determinarea traficanților de a duce marfa la destinație îngreunează substanțial misiunea autorităților. Astfel, regiunile nord şi nord-est, cele mai afectate de fenomenului contrabandei cu țigarete, solicită intens forţele de ordine. În Maramureş, un cărăuș este dispus să transporte și până la 40 de kilograme de marfă, traversând zone muntoase extrem de greu accesibile. La graniţa de est, contrabanda cu ţigări necesită abilităţi de scafandru, pescar sau barcagiu pentru traversarea Prutului. Mai mult, maşini de mâna a doua sunt modificate special de traficanții din Republica Moldova care transformă bidoanele GPL în loc de depozitare pentru ţigările de contrabandă pentru a trece neobservate la punctele de frontieră cu România.

Alte riscuri care ar putea duce la creșterea contrabandei cu țigări sunt generate de impactul generat de Directiva Europeană a Tutunului care își produce toate efectele în legislația națională începând din 20 mai. Conform noilor reglementări, toate ţigările cu arome, cu excepţia mentolului, au dispărut de pe piaţa leagală, ceea ce poate duce la o migraţie a consumatorilor acestui tip de produs către piaţa neagră. Un risc major, însă, este reprezentat de creșterea prețurilor la țigarete pe piața legală, ceea ce crește atractivitatea produselor de contrabandă care se comercializeaza chiar și la jumătate din prețul legal. Majorarea prețurilor vine ca urmare a adoptării cu o întârziere de 6 luni a Directivei Europene a Tutunului în legislația națională.

„Producătorii de tutun au fost nevoiți să își adapteze liniile de producție noilor cerințe la jumătate din timpul normal alocat și au făcut eforturi substanțiale pentru a curăța piața de produsele vechi. Aceste eforturi au generat în cazul British American Tobacco o majorare a prețurilor la toate produsele cu 50 de bani, tocmai pentru a acoperi costurile angajate pentru a se conforma noilor cerințe într-un timp cu şase luni mai redus față de cel de un an acordat de către Uniunea Europeană.”, a explicat Ileana Dumitru, Director of Legal & External Affairs în cadrul British American Tobacco.

Combaterea traficului ilicit de ţigări trebuie să rămână o prioritate pentru autorităţile române. Anual, România pierde aproape 700 de milioane de euro, iar orice tulburare legislativă, inclusiv o creştere necontrolată a preţurilor va determina consumatorii să se orienteze spre piaţa neagră. Dincolo de efectele sale economice şi sociale, contrabanda cu ţigări prezintă un risc nu doar pentru siguranţa naţională, dar şi un risc de sănătate publică.

***

DESPRE CONTRABANDA CU ŢIGĂRI ÎN ROMÂNIA

  • România este una dintre cele mai afectate țări din Uniunea Europeană, a doua din Europa de Est, după Polonia.
  • România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic decât în România.
  • Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei). Bugetul de stat pierde circa 50 de milioane de euro lunar din cauza pieței negre. Pentru fiecare procent adăugat pieței ilegale de tutun, bugetul de stat pierde anual încă 40 milioane de euro.
  • În ultimii 7 ani ( 2010-2016 ) statul român a pierdut 4,8 miliarde de euro ( aprox. 21,6 miliarde de lei).
  • Piața neagră a crescut cu 27%, între 2011 și 2016.
  • Fiecare container de țigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.

 

CONTACT:

Cătălin Cîndea, External Communication Manager, British American Tobacco România

E:mail: catalin_alexandru_cindea@bat.com, telefon: 0727.209.624

Go to Top