39 de milioane de țigări de contrabandă capturate de autoritățile române în primele 6 luni ale anului 2018

///39 de milioane de țigări de contrabandă capturate de autoritățile române în primele 6 luni ale anului 2018

39 de milioane de țigări de contrabandă capturate de autoritățile române în primele 6 luni ale anului 2018

2018-07-20T10:28:48+03:00 20 July 2018|Comunicate de presă|

București, 20.07.2018 – Autoritățile române au capturat aproape 39 de milioane de țigări de contrabandă în prima jumătate a anului 2018. Valoarea pe piața neagră a țigaretelor confiscate se ridică la aproximativ 20 de milioane de lei, bani care ar fi alimentat în continuare rețelele de contrabandă. În primele 6 luni ale lui 2018, un pachet de țigări s-a vândut pe piața neagră cu circa 9,8 lei. Prețul mediu al unui pachet legal, pentru care producătorii plătesc taxe și accize, este cu 60% mai mare, apropiindu-se de valoarea de 16 lei.

Conform datelor centralizate de către www.stopcontrabanda.ro, autoritățile au făcut cele mai multe confiscări în regiunile în care se consumă cele mai multe țigări de contrabandă. Astfel, aproape jumătate dintre capturi, însumând circa 15 milioane de țigarete, au fost făcute în regiunea Nord-Est a țării, în care peste 40% din țigările fumate sunt de contrabandă.

Autoritățile duc o luptă grea cu rețele de contrabandă bine organizate, fără scrupule, care fac profituri uriașe și care dispun de echipamente și finanțare. Tocmai de aceea e necesar să fie alocate resurse pentru stoparea acestui fenomen care face rău nu doar economiei și companiilor corecte, ci și consumatorilor“ a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice în cadrul British American Tobacco România.

Conform ultimelor date publicate de către compania Novel research, piața neagră a țigaretelor a scăzut în mai 2018 la 16,1% din totalul consumului (cu 1,1 p.p. mai puțin față de martie 2018). Procentul se află în continuare peste media pieței negre din 2017, de 16%.

Datele sunt disponibile pe site-ul www.stopcontrabanda.ro, parte a campaniei de informare cu același nume desfășurată de către British American Tobacco România, singurul website care integrează în timp real datele transmise de autorități referitoare la capturile țigărilor de contrabandă. Cele 39 de milioane de țigări de contrabandă reprezintă suma capturilor făcute publice de către autoritățile române în perioada ianuarie – iunie 2018. Campania “Stop Contrabanda” a fost demarată de către British American Tobacco în luna martie a anului 2017 și permite acum, după un an de la lansare, o analiză comparativă atât între regiunile țării, cât și între diferite intervale de timp, la nivel național sau regional.

***

DESPRE CONTRABANDA CU ŢIGĂRI ÎN ROMÂNIA

  • România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu țigarete din Europa de Est.
  • România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic.
  • Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei). Bugetul de stat pierde circa 50 de milioane de euro lunar din cauza pieței negre. Pentru fiecare procent adăugat pieței ilegale de tutun, bugetul de stat pierde anual încă 40 milioane de euro.
  • Fiecare container de țigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.
  • În 2017, eforturile autorităților române au avut ca rezultat capturi de 150 de milioane de țigarete. Cu toate acestea, peste 4,3 miliarde de țigarete au fost vândute în 2017 pe piața neagră din România. Astfel, statul român nu a încasat nicio taxă pentru circa 16% din țigaretele consumate anul trecut. Prejudiciul total cauzat de contrabanda cu țigări la bugetul de stat se ridică doar pentru anul 2017 la 2,8 miliarde de lei (echivalentul a 640 milioane de euro).

CONTACT:

Cătălin Cîndea, Corporate Affairs Manager, British American Tobacco România

E:mail: catalin_alexandru_cindea@bat.com, telefon: 0727.209.624