20192023-04-19T17:34:57+03:00

ROMÂNIA A PIERDUT ÎN 2019
3 MILIARDE DE LEI*.

*conform estimărilor industriei

Transporturi

Pierderile cumulate din contrabanda cu țigări pentru anul 2019 la bugetul de stat echivalează cu:

Modernizarea* drumurilor naționale și județene:

1.000 km de drum național modernizați

modernizarea unui km de drum național costă în medie 3 milioane de lei (conform ultimelor proiecte anunțate de CNAIR).

2.500 km de drum județean modernizați

modernizarea unui km de drum judetean costa 1,2 milioane lei (conform costului publicat de Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor Iaşi pentru modernizarea DJ208F Tătăruşi – Iorcani, jud. Suceava).

* modernizarea poate însemna lărgirea unui drum, realizarea / reamenajarea de parcări, eliminarea unor intersecţii prin realizarea unor noduri rutiere, a unor pasaje noi precum şi reabilitarea pasajelor şi a podurilor existente etc.

Modernizarea căilor ferate

O călătorie de la Cluj-Napoca la Oradea ar dura o oră, în loc de 3 ore și jumătate cât durează acum, dacă cele 3 miliarde de lei pierdute în 2019 de stat din contrabanda cu țigări ar fi redirecționate către modernizarea căilor ferate pentru a crește viteza de deplasare a trenurilor la 160 km/h pe cei 152 km de cale ferată dintre cele două orașe*

(*calculul a fost făcut pe baza datelor publice de la lucrările de modernizare ale tronsonului Frontiera – Curtici – Arad – km 614: 1,08 miliarde de lei pentru 41 km.)

Construcția de autostrăzi:

111 km de autostradă – 27 milioane lei este prețul mediu pentru un km de autostradă.

Securizarea granițelor:

Pierderile cumulate din contrabanda cu țigări pentru anul 2019 la bugetul de stat echivalează cu:

Pierderile cumulate din contrabanda cu țigări pentru anul 2019 la bugetul de stat echivalează cu achiziționarea a 250 de scannere* care să ajute la depistarea bunurilor contrafăcute.

(*calculul a fost făcut la un cost mediu de 12 milioane lei (2,5 mil. euro) / scanner nedistructiv cu raze X.)

Turism

Pierderile cumulate din contrabanda cu țigări pentru anul 2019 la bugetul de stat echivalează cu:

Cele 3 miliarde de lei, banii pierduți în 2019 din cauza contrabandei cu țigări, puteau fi investiți în revitalizarea turismului din zona cea mai afectată de acest fenomen:

Pentru a acoperi o parte din lucrările de restaurare a unor situri arheologice din cele peste 300 existente în județele Suceava, Maramureș și Satu Mare.
* peste 15 milioane de lei este valoarea proiectului de reabilitate a Situl arheologic de la Tirighina-Barboşi (Galați).

Realizarea a peste 200 de proiecte de restaurare a unor monumente istorice din zonă precum Castelul de la Medieşul Aurit (Satu Mare)*.
* valoarea proiectului de reabilitare a castelului este estimată la 14 milioane de lei (3 milioane de euro).

Go to Top